ویندوزفون 10 در مقابل ویندوزفون 8.1: چه چیزهایی جدید است؟
ویندوزفون دیگر جایی در این دنیا ندارد؛ اما نگران نباشید، مایکروسافت ویندوزفون را از بین نبرده است اما برند گوشی نوکیا را سال پیش از بین برد.
در عوض، ویندوزفونها، تبلتها، لپتاپها و کامپیوترهای رومیزی قرار است همه از ویندوز 10 استفاده کنند. یا برای اینکه دقیقتر باشیم، همه از یک نرم افزار خانوادگی استفاده خواهند کرد.
مایکروسافت به اندازهی کافی کم هوش نیست که همان کارهایی را که ما روی مانیتور 27 اینچی کامپیوتر شخصی انجام میدهیم در یک صفحه تلفن 5 اینچی بچپاند.
ویندوز 10 جایگزین ویندوزفون 8.1 میشود و در همین حال از ویندوز 9 بیچاره سبقت میگیرد. اولین نسخه در فوریه منتشر شد که ثابت کرد تنها یک دمو نیست و یک سیستم فعال است.
سوال اصلی اما این است: در این نسخه چه ویژگیهای جدید وجود دارد؟ و آیا در مقابل Android 5.0 Lollipop و iOS8.1 شانسی برای قد علم کردن دارد یا نه؟
دسترسی مداوم بین گوشی، تبلت و کامپیوتر رومیزی
هدف اصلی ویندوز10 برای گوشیها به نظر میآید دستیابی به چیزی باشد که گوگل و اپل خیلی وقت است در حال انجام دادنش هستند: داشتن تجربهای مداوم بین گوشی و تبلتتان. امکان بررسی ایمیل در دو دستگاه به طور همزمان که وجودش معلوم است، اما ویندوز 10 به سختی تلاش میکند تا پلتفرمها را با یکدیگر ادغام کند.
Action Center، منوی کشویی اعلامیهها و “مغز” ویندوز که در ویندوز 8.1 معرفی شدند، حال با مرکزی مشابه در نسخهی کامپیوتر رومیزی ویندوز 10، همگام سازی خواهد شد. این مرکز جایی است که میتوانید همهی ایمیلهای جدید، دعوتها، پیامها و غیره را پیدا کنید.
دسترسی مداوم بین دستگاههایتان هدف اصلی ویندوز 10 برای گوشیهاست.
مسنجر موجود در ویندوز دسکتاپ و از آن طرف اپ پیامرسانی ویندوز فون هم استانداردهای ارتباطی مرسوم مانند اسکایپ را ارائه میدهند که اجازه میدهد این دو پلت فرم به عنوان گرههایی در شالودهای مشابه رفتار کنند. بنابراین مادرتان قادر است با شما روی موبایلتان چت کند و در همین حین از یک کامپیوتر شخصی هم بدون هیچ اپلیکیشن ثالثی استفاده کند. ایدهی شسته رفته ایست نه؟
این شبیه کاری است که اپل با iMessage انجام میدهد. اگرچه باید توجه داشت که بیشتر کسانی که ما میشناسیم از iMessage منحصرا روی آیفونهایشان استفاده میکنند و تنها زمانی متوجه بودنش میشوند که خراب شده باشد.
نمایی جدید برای صفحات خانه (Home Screen)
با وجود داشتن اسمی بزرگ و جدید و ایجاد سابقهای مهم در چند پلت فرمی بودن، ویندوز 10 برای تلفنها خیلی شبیه به ویندوزفون 8.1 است.
سیستم رابط قابل تشخیصی را دارد که به دو قسمت صفحه اصلی و یک منوی اپ تقسیم شده است. منویی که همه چیزهایی که را لازم ندارید روزانه در دیدتان باشند، در خود جای داده است.
البته، شکل و شمایل صفحه خانه که خیلی مهم است تغییر کرده و ایراداتی را که ما در مورد ویندوزفون 8.1 گرفتیم، برطرف شده است.
ویندوزفون 8.1 پس زمینههای صفحهی اصلی را معرفی کرد و به شما اجازه میداد تا Live Tiles خود را به جای پس زمینهی کامل سیاه با تصاویری انتخاب شده، نشاط بدهید. که خیلی هم منصفانه است، بیشتر مردم از سفارشیسازی خوششان می آید. اگرچه امکان این هم وجود داشت که در صورت انتخاب کردن پس زمینهای نامناسب، محتویات کاشیها ناخوانا شود.
ویندوز 10 این ایده را کمی تغییر داده به طوری که پس زمینه روی کل صفحه اصلی قرار میگیرد در حالی که Live Tiles در بالای آن روی یک لایهی شفاف مینشیند. که کاری که باید از همان اول انجام میگرفت.
ممکن است، این همان قالب اصلی باشد که استفاده شده، که در این صورت اجازه داده میشود تا مقدار بیشتری از صفحه سیاه باقی بماند و در نهایت عمر باتری را در گوشیهای نوکیا OLED مانند Nokia Lumia 930 بهبود میبخشد. اما شاید ما مایکروسافت را در این باره خیلی دست کم گرفتهایم.
Outlook جدید: ایمیلها غنی تر از همیشه
برای اینکه بیشتر شبیه به کامپیوتر شخصی بشود، ویندوز 10 برای گوشیها، رابط تازهای را برای Outlook ترتیب داده است. این برنامه پیش فرض ویندوز برای ایمیل است؛ قابل توجه کسانی که خیلی وقت است از تبلتها یا کامپیوترهای ویندوزی استفاده نمیکنند. مثلا برای حدود 25 سال یا بیشتر!
در ویندوزفون 8.1، Outlook به نظر میآمد عمدا ساده ساخته شده باشد تا بیشتر از لحاظ تصویری با باقی سیستم هماهنگی داشته باشد تا اینکه ویژگیهای کاربری قدرتمندی را عرضه کند.
در هر صورت، همهی اینها قرار است در ویندوز 10 عوض شود.
شما قادر خواهید بود تا فرمت متن ایمیلتان را همانطور که روی کامپیوتر دسکتاپ میشود، کاملا تغییر دهید و حتی جدول هم اضافه کنید. چه راهی بهتر از اینکه بین ما وجود دارد تا به دوستانمان نشان بدهیم دقیقا چقدر برای شام ولخرجی کردهایم؟
همهی گوشی های ویندوزدار دارای اپ دوربین پیشرفته خواهند شد
یکی از تغییراتی که ما خیلی علاقه مندیم زودتر ببینیم، اپ دوربین جدید است. گوشیهای ویندوز 10 احتمالا کم و بیش از اپ Nokia Camera که در حال حاضر روی دستگاههای Nokia Lumia استفاده میشود، برداشت میکنند و با این کار از دست دوربین خیلی ساده و پیش فرض مورد استفاده روی ویندوز فون 8.1 نیز راحت میشوند.
نه تنها دوربین نوکیا، سطوح زیادی از کنترل دستی روی تنظیمات عکاسی را ارائه میدهد بلکه دیگر مجبور نیستید بین برنامههای دوربینی مرتبا جا به جا شوید. (Nokia Lumiaها در حال حاضر 2 رابط اپ دوربینی ارائه میدهد). در هر صورت موقعیت پیروزمندانهای است.
بالاخره، HDR توکار
چیزی که ما از زمان رونمایی از ویندوز 7 در سال 201 دربارهاش غر زدیم و شکایت کردیم، فقدان مُد HDR توکار بود. البته این را هم باید در نظر داشت که آن موقع HDR به عنوان اولویت دیده نمیشد.
اما از آن زمان به بعد، این ویژگی به جزیی اصلی برای هر عکاس موبایل تبدیل شد؛ برای هر کسی که دنبال این بود تا تصویر غروب را کمی با نشاطتر کند و یا از خورشید عکس بگیرد بدون اینکه عکسش به جای خورشید تبدیل به تصویری خلسهوار شود. ویندوزفون 8.1 مد HDR خوبی را ارائه نمیدهد اما بالاخره این امکان در ویندوز 10 فراهم میشود.
برای آنهایی که زیاد با HDR آشنایی ندارند، این کلمه مخفف دامنه دینامیک بالا است و شامل ادغام کردن چندین شات با تنظیمات نوردهی متفاوت در یک عکس میباشد. نتیجه این است که در عکس نهایی شما در روشنترین و تاریکترین نواحی آن جزییات بیشتر خودشان را نشان میدهند. چون دامنه دینامیک محدود یکی از مشکلات دوربینهای تلفن با حسگرهای کوچک است، میتواند کیفیت تصاویرتان را تا حد زیادی بهبود ببخشد.
Nokia Maps، وظیفه نقشهها را بر عهده میگیرد
همانطور که Nokia Camera ویندوزفون 8.1 قرار است به عنوان هستهی دوربین برای ویندوز 10 دوباره تعریف شود، نقشههای HERE نوکیا هم به جای نقشههای BING به موتور نقشه برداری سیستم جدید تبدیل میشود.
در روزهای اولیه ویندوزفون، نقشههای HERE، Nokia Maps نامیده میشدند اما در اواخر سال 2012 نامش تغییر کرد که بخشی از حرکت رساندن سیستم به اندروید و iOS بود.
برای اکثر کاربران ویندوز فعلی، این تغییری اساسی نخواهد بود، زیرا همهی دستگاههای مجموعهی Nokia Lumia همان یا نسخهی دیگری از دنبالهی نقشههای نوکیا را روی خود داشتند. اما بله، روزی روزگاری شرکتهایی به جز نوکیا بودند که گوشیهای ویندوزدار میساختند.
فایدهی بزرگ نقشههای HERE برای کسانی که قصد دارند به ویندوز روی بیاورند این است که میتوانید نواحی بزرگی از دادهی نقشهای را دانلود کنید به این معنی که نیازی نیست ارتباط اینترنتی روی گوشیتان داشته باشید تا بفهمید کجای کرهی زمین هستید. البته این قابلیت قبل از این روی اندروید وجود داشت و امسال به iOS هم اضافه میشود.
چیزی که به نظر میرسد فایدهی بلند مدت داشته باشد این است که اپهای ثالث معمولا بیشتر از نقشههای Nokia استفاده میکنند تا نقشههای Bing که همین میتواند تجربهی کار کردن با نقشهها را بهتر از قبل بکند.
اسکایپ کار شده در رابط سیستم پیام رسانی
مایکروسافت از سال 2011 مالک Skype شد و با وجود اینکه این برنامه در حال حاضر روی ویندوز فون 8.1 کار میکند و حتی ادغام Cortana هم دارد، اما مطمئنا هیچ شباهتی به رابطهی عمیقی که قرار است در ویندوز 10 برای گوشیها ببینیم، ندارد.
در آپدیت بعدی، اسکایپ قرار است داخل اپ پیام رسانی ساخته شود بدین معنا که میتواند به جای پیامهای SMS بین گوشیهای دارای ویندوز 10 استفاده شود. این امکان، کاربردی مشابه iMessage موجود در آیفون میدهد که در آن پیامها به جای سیگنالِ سَبک SMS (که از سیگنال 2G تلفن استفاده میکند) توسط پکیج کوچکی از موبایل دیتا (یا Wi-Fi) ارسال میشود.
همانطور که قبلا هم ذکر کردیم، این یعنی شما قادرید با کاربران دسکتاپی به صورت مستقیم از طریق اپ SMS گوشیتان چت کنید. متاسفانه مایکروسافت گفته که قصد ندارد سرویسهای دیگر مانند WhatsApp را هم ادغام کند. که البته قابل پیش بینی هم هست- مایکروسافت میخواهد مردم را به سرویسهای خودش جذب کند نه خدمات فیس بوک.
مرورگر Spartan جای IE را خواهد گرفت
بدرود Internet Explorer: اسپارتان مرورگر پیش فرض در ویندوز 10 برای تلفنها خواهد بود.
Internet Explorer روزی مروگر همیشگی برای وب بود. اما این روزها مشکل شمایلی دارد. بیشتر افرادی که میشناسیم یا از گوگل کروم استفاده میکنند یا فایرفاکس و با وجود اینکه Internet Explorer در حال حاضر اوضاعش چه روی لپ تاپ چه دستگاه ویندوزفون بد هم نیست اما مایکروسافت میخواهد تغییراتی اساسی در ویندوز 10 ایجاد کند.
گوشیهای ویندوز 10دار از مرورگر اسپارتان استفاده خواهند کرد، برنامه مرورگر وب تازه ایجاد شده که ادعا میشود روی یک موتور کاملا نو ساخته شده است.
آنقدری که ما در اینباره میدانیم، به نظر میآید که اسپارتان خود را در مقابل دنیای متصل امروز تجهیز کرده و اجازه میدهد از صفحات وب راحتتر یادداشت برداری کنید و به اشتراک بگذارید.
خیلی سخت نیست که بتوان در IE صفحات را به اشتراک گذاشت اما طراحیاش کمی سنتی است. طوری که باعث میشود از آن برای مرورکردن وب به صورت جداگانه استفاده کنید تا برای انجام عادتهای اجتماعی همیشگیتان.
اسپارتان همچنین دارای ویژگی ادغام Cortana است که به شما اجازه میدهد با همکار دیجیتالی ویندوز صحبت کنید بدون اینکه به نظر برسد این یک برنامه پوششی است برای برنامهای که زیر آن در حال اجراست.
صفحه کلید، جوی استیک دار میشود
آخرین تغییر مهم در ویندوز 10 برای تلفنها احتمالا از بقیه کمتر باشکوه است اما امکانش زیاد است که از آن خیلی استفاده کنید. مایکروسافت، در سمت پایین و چپ صفحه کلید مجازیتان، جوی استیکی کوچک را جا داده تا اشتباههایتان راحت تر تصحیح شوند.
در ویندوزفون 8.1 باید روی صفحه لمسی روی خود متن فشار میدادید تا سعی کرده و مشخص کنید کدام بخش باید تغییر داده شود. کمی کار رنج آوری است. به امید آنکه این دسته بازی کوچک یکی از بهترین کیبوردها بین گوشیهای تلفن را بیشتر از قبل بهبود ببخشد.
ویندوز 10 گوشیطها چه زمانی منتشر میشود؟
تغییرات خوب زیادی در راه است و لازم نیست زیاد هم انتظار بکشید. انتشار اولین نسخههای ویندوز 10 برای تلفنها از فوریه آغاز میشود.
اما زیاد هیجان زده نشوید. این نسخهها برای سازندگان است تا به آنها برای آمادهسازی اپهایشان برای سیستمهای مورد مصرف مشتری کمک کند. در حال حاضر مایکروسافت اعلام کرده که این اتفاق اواخر سال می افتد. خیلی شفاف و راست.
مایکروسافت احساس نمیکند که باید حتما در فاصله کمی از اعلام این محصول آن را وارد بازار کند. پس انتظار نداشته باشید که گوشیهای ویندوز 10 دار را طی چند ماه آینده ببینید. برای نیمهی رو به آخر سال 2015 نقشه بکشید؛ در این صورت نا امید نخواهید شد.
البته خبر خوبی در این زمینه وجود دارد و آن اینکه مایکروسافت اعلام کرده برای گوشیهایی که الان ویندوز 8.1 دارند، آپدیتی به ویندوز 10 فعال خواهد شد. بعد از اینکه کاربران ویندوزفون 7 هنگام اعلام ویندوزفون 8 به کلی از دسترسی به آن منع بودند، به نظر میرسد این بار مایکروسافت میخواهد درست عمل کند.