از قرار معلوم اپل با صحبت با تولیدکنندگان چینی آیفون در حال ارزیابی شرایط بازگرداندن کارخانههای آیفون به آمریکاست.
کارکنان ماهر
اپل در گذشته اعلام کرده بود که یکی از دلایلی که این شرکت محصولاتش را در خاک آمریکا تولید نمیکند، کمبود مهارتهای تولیدی کافی و صحیح در این کشور است. مدیر عامل اپل، تیم کوک، در سال ۲۰۱۲ علاوه بر این گفته بود که امیدوار است که مونتاژ قطعات مجدداً به ایالات متحده برگردد، که شاید این مهم با افزودن کمی هوش مصنوعی میسر شود.
در گزارشی که در سال ۲۰۱۲ از نیویورک تایمز منتشر شد، چنین آمده بود:
«مدیران اپل معتقدند که گسترهی وسیع کارخانههای خارجی و انعطافپذیری، پشتکار و مهارتهای تولیدی کارگرانشان آنچنان از همتایان آمریکایی آنها پیشی گرفتهاند که تولید داخلی دیگر برای اکثر محصولات اپل گزینهی قابل دوامی نیست.»
موضوع فقط اپل نیست
تقریباً همهی شرکتهای الکترونیکی چنین اعتقادی دارند. تنها راهی که به وسیلهی آن میشود بدون افزایش چشمگیر قیمت این رویه را تغییر داد این است که کارگران آمریکایی هم در حد کارگران چینی دستمزد بگیرند. یا آنها را با دستگاه جایگزین کنیم.
تأمین کنندگان فعلی اپل در حال حاضر نیز در فرآیند تولید آیفون از روباتها استفاده میکنند. امسال روباتها جایگزین ۶۰ هزار کارگر یکی از کارخانههای فاکسکان شدند.
این شرکت در بیانیهای گفته است: «ما در فرآیندهای تولیدیمان به ترکیب هر چه بیشتر سیستمهای خودکار و نیروی انسانی ادامه خواهیم داد، و البته قصد داریم که بخش قابل توجهی از نیروی کار را در چین نگه داریم.»
دستگاههای هوشمند
روباتهای امروزی از روباتهایی که در ۳۰ سال گذشته در خطوط تولید کارخانهها دیدیم خیلی هوشمندتر بوده و قادر به یادگیری مهارتهای جدید هستند. آنها از سیستمهای یادگیری عمیق پیچیده و فناوریهای تطبیق الگو استفاده میکنند. آنها دیگر دستگاههای تک منظورهای نیستند که با تغییر فرآیند نیاز به جایگزین شدن داشته باشند. علاوه بر این، برخلاف انسانها، از این دستگاهها میتوان تا ۱۲ ساعت در یک شبانهروز کارایی گرفت.
این تصمیم هیچ منطق اقتصادیای ندارد. با خارج کردن بزرگترین شرکت فناوری آمریکا چه نفع اقتصادی برای این کشور به بار خواهد نشست؟
اگر بنا باشد که این شرکتها کارخانههای خود را به خاک آمریکا بیاورند، به ناچار مجبور خواهند شد تا از راهحلهای تکنولوژیک برای رفع موانع استفاده کنند، و این یعنی به جای این که دهها هزار کارگر آمریکایی استخدام و به آنها آموزش دهند، چندین روبات خریداری کرده و کار تولید را در کنار تعداد خیلی کمتری مهندس آموزش دیده به آنها میسپارند.
حضور انسانی روز به روز کمتر میشود
(اگرچه در این شرایط هم گارتنر معتقد است که تا سال ۲۰۱۸ بیش از ۳ میلیون کارگر در سطح جهانی تحت نظارت روبو-رئیسها خواهند بود.)
همان طور که مدیر اجرایی پیشین مکدونالد، اد رنسی (Ed Rensi)، در جملهی معروف خود گفته بود: «خرید یک بازوی روباتیک ۳۵ هزار دلاری ارزانتر از استخدام کارگری بیکفایتی است که در ازاي سرخ کردن سیب زمینی ساعتی ۱۵ دلار دستمزد میگیرد.»
مک پرو در حال حاضر هم در یک کارخانهی فوق مکانیکی در ایالات متحده تولید میشود. روبات Liam اپل همین الان نیز در خاک آمریکا برای بازیافت، آیفونها را متلاشی میکند. اما در آینده تعداد بسیار زیادی دستگاه در سراسر جهان در حال کار در خط تولید شرکتهای مختلف خواهند بود.
تصور نکنید که با برگشتن خطوط تولید آیفون به ایالات متحده، فرصتهای شغلی زیادی به وجود خواهد آمد. در عوض، شرکتهای تولید کنندهی قطعات الکترونیکی مثل اپل برای پرداخت هزینههای خطوط تولید خودکار، مجبور میشوند قیمتهای تمام شدهی خود را افزایش دهند، چون آنها باید در حوزهی روباتها و فناوریهای مربوطه سرمایهگذاری کنند.
ساخت آمریکا
با این حساب آیفون همچنان در کالیفرنیا طراحی خواهد شد ولی توسط روباتها در آمریکا مونتاژ خواهد گشت. یعنی ممکن است از این پس روی دستگاهها شاهد عبارت Designed by Apple in California, Assembled By Robots In The USA باشیم. علاوه بر این احتمالاً قیمت هم ۳۰ تا ۴۰ دلار گرانتر میشود.
آمریکاییها فقط باید امیدوار باشند که حداقل بعضی از این روباتها در خاک کشور خودشان تولید شوند.