آنچه بیش از همه چیز در مورد ویندوز 10 برای من جالب است، این است که اگر اپل میخواست مایکروسافت را در رقابت شکست دهد، باید دقیقا چنین محصولی تولید میکرد. وقتی میگویم “چنین محصولی”، منظورم محصولی است که بتواند اسمارت فون را به یک رایانه خانگی کامل تبدیل کند.
دلیل من این است که مایکروسافت در زمینه اسمارت فون نسبتا ضعیف است، و در حال حاضر اپل در بازار رقیب جدی گوگل محسوب میشود. که با توجه به توانمندیهای گوگل، واقعا تحسین برانگیز است. البته، مقصر این شرایط، خود گوگل است.
درست است که اپل باید با iOS جلو بیاید و نه OS X، اما با توجه به قدرت عظیم اپل، نتیجه شگفت انگیزی رقم خواهد خورد.
اما اپل به این مسیر وارد نمیشود، چراکه باعث از بین رفتن فروش رایانه خانگی این شرکت خواهد شد، و شرکت مایل به ادامه هردو جریان دستیابی به سود است.
این یک مزیت و نقطه برتری بزرگ به مایکروسافت میدهد، مشروط به آنکه بتواند به خوبی از آن استفاده کند.
این هفته روی همین موضوع تمرکز میکنیم و محصول هفته: یک سیستم ویدئو کنفرانس مقرون به صرفه از Aver.
مزیت ویندوز 10
با توجه به انتشار این محصول، بدون تردید این هفته چند میلیون نفر بیشتر از ویندوز 10 استفاده میکنند. این آپگرید مشکلاتی هم داشته، اما با توجه به تعداد بسیار زیاد افرادی که از آن استفاده میکنند، به شکل عجیبی کم بوده.
مهمترین مزیت این محصول بهبود رابط کاربری، یا سرعت و امنیت آن نیست. بلکه این حقیقت است که هم روی تبلت اجرا میشود و هم روی رایانه خانگی و روی اسمارت فون نیز اجرا خواهد شد.
معنی این حرف آن است که به زودی میتوان اسمارت فونی ساخت که به بهترین شکل ممکن میتواند نقش یک PC را ایفا کند. تنها چیزی که باید اضافه کنید یک کیبورد، ماوس و مانیتور است.
با اتصال به یک سرویس پشتیبانی قوی مانند Frame یا Dell Cloud Connect(که هردو بر مبنای Nvidia Grid کار میکنند) میتوان کاری کرد که نه اپل و نه گوگل حتی قادر به تصورش هم نیستند: یک رایانه دسکتاپ امن با تمامی امکانات یا قدرتی که میتواند عملکردی بهینه برای گستره متنوعی از فعالیتهای عادی تا یک میز کاری پیشرفته داشته باشد، و به همه اینها، قابلیت جا شدن در جیب را نیز اضافه کنید.
تصور کنید چقدر عالی خواهد بود
گوشی هوشمندتان مبدل به رایانه شخصی شما میشود و با توجه به نیازتان وظایف گوناگون را انجام خواهد داد.
بله، به این معنی است که از این پس باید لپ تاپ را بیشتر به عنوان یک کیبورد و ماوس و صفحه نمایش قابل حمل در نظر گرفت تا یک رایانه شخصی، اما نتیجه نهایی منجر به یک تغییر عظیم در بازار خواهد شد، که باعث میشود بتوان دستگاههای مختلفی را که امروزه با خود حمل میکنیم، به یک محصول چندکاره مبدل نمود.
اگر مایکروسافت بتواند چنین کاری کند، به معنی پایان دوران رایانه شخصی و اسمارت فونهای عادی خواهد بود.
و میتواند راهی باشد برای بازگشت مایکروسافت به دوران غلبه بی چون و چرا بر بازار.
جایگاه اپل مناسبتر است
با این وجود، این استراتژی باید اسمارت فون را ارتقا دهد، نه PC را. من تمایلی به تبدیل PC به اسمارت فون ندارم، بلکه رمز اصلی کار در تبدیل اسمارت فون به یک PC قوی است. و در اینصورت بهتر است از یک اسمارت فون قوی کار آغاز شود.
این همان چیزی است که اپل دارد و نقطه ضعف مایکروسافت محسوب میشود،که یعنی اگر اپل بخواهد با iOS خود چنین کاری انجام دهد به راحتی میتواند مایکروسافت را پشت سر بگذارد. اما چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.
دلیلش هم این است که مدل اقتصادی اپل بر مبنای مجبور کردن مشتری به خرید تعداد زیادی از محصولات متنوع این شرکت است، نه فقط یک محصول همه کاره؛ در نتیجه، تمایلی به رها کردن OS X برای کار روی iOS و احتمالا از دست دادن سود حاصل از فروش PC نخواهد داشت.
مسلما تعداد محصولات جانبی کم خواهد شد، اما اپل در فکر فروپاشی خط تولید محصولاتش نیست.
آنها اکنون به فکر توسعه آن هستند، و اپل واچ نمونهی همین استراتژی است. میتوانست یک گوشی جدید باشد، اما در عوض یک محصول جانبی جدید است، که لازم است هم گوشی را بخرید و هم ساعت را.
پس در حالی که اپل میتواند با در پیش گیری یک استراتژی مشابه، صدمات بیشتری به مایکروسافت بزند، چنین کاری نخواهد کرد.
چرا گوگل نه؟
گوگل نیز میتواند چنین کاری انجام دهد، اما Chrome OS سیستم عامل جداگانهای است. آنها باید Chrome OS را با اندروید جایگزین کنند، و کسی به این راحتی محصول خود را کنار نمیگذارد.
پس گوگل نیز از این بازی خارج میشود. این شرکت در حال بررسی یک سیستم عامل بینابین است، اما اندروید همین الان هم درگیر مشکلاتی است.
اگر تغییر به یک سیستم عامل جدید به خوبی انجام نشود، ممکن است گوگل بازار را به کلی از دست بدهد. توسعه دهندگان، مدتی است که میگویند نتوانستهاند سود چندانی از اندروید به دست آورند، که یعنی عده زیادی از مشتریان ممکن است برای مهاجرت به یک سیستم عامل جدید پولی پرداخت نکنند.
پس گرچه گوگل میتواند چنین کاری کند، زمینه مورد نیاز برای تغییرات لازم فراهم نیست.
همچنین، تغییر و کنار گذاشتن اندروید، حرکت جالبی نخواهد بود.
در حال حاضر اندروید با مشکلاتی مواجه است. بیشتر شرکتهایی که با این پلتفرم کار میکنند در حال ضرر هستند، و مشکلات امنیتی نیز به آن اضافه شدهاند،تا فرصتی مناسب برای اپل و مایکروسافت فراهم شود (همچنین برای بلک بری).
چرخش معکوس مایکروسافت
مایکروسافت، به جای نزدیک کردن اسمارت فون به PC، راه سختتر تبدیل PC به اسمارت فون را در پیش گرفته.
بهترین راه برای این کار، همکاری با اینتل است، با توجه به اینکه اینتل نیز تلاش زیادی برای ورود به بازار اسمارت فون کرده. با ترکیب توان این دو، آنها میتوانند حرکتهای بزرگی انجام دهند.
بین اینتل و مایکروسافت نوعی کینه و عداوت تاریخی وجود داشته.
گرچه با تغییر مدیر عامل هردو، اکنون موقعیت مناسبی برای همکاری آنها فراهم شده، درست مانند زمانی که PC متولد شد، تا بار دیگر پردازش شخصی، اینبار به عنوان موبایل، بازتعریف شود. (البته، بازار همین الان هم این کار را کرده، اما نه با تکنولوژی مایکروسافت و اینتل، بلکه با ARM و اپل).
ویندوز 10 بهترین موقعیت مایکروسافت در این دهه است تا شاید بتواند در بازار تکنولوژی، گوی و میدان را از اپل پس بگیرد.
جمع بندی
استراتژی مایکروسافت برای استفاده از موقعیت خود در زمینه PC برای حمله به بازار اسمارت فون، استراتژی خوبی است. تنها نکته این است که اپل و گوگل برای اقدام متقابل در موقعیت بهتری هستند.
هردو امروزه در زمینه اسمارت فون قویتر هستند، گرچه قدرت گوگل در حال حاضر به شدت رو به افول است.
این نبرد، شاید بیش از آنکه به تصمیم شرکتها برای انجام کدام اقدامات وابسطه باشد، به تصمیم شرکتها برای عدم اتخاذ بعضی از تصمیمات وابسطه خواهد بود.
مایکروسافت اکنون باید سختتر از همیشه روی اسمارت فونهای خود تمرکز کند و در این راه باید از کمک اینتل نیز استفاده نماید، اما باز هم ممکن است موفق نشود.
اپل باید کنار گذاشتن مک، به نفع آیفون را بپذیرد، و در حال حاضر، حقیقتا تمایلی به این کار ندارد.
گوگل باید مشکلات توسعه دهندگان خود را مرتفع کند یا اندروید را کنار بگذارد، که بعید است چنین کاری کند.
نهایتا، آینده متعلق به شرکتی خواهد بود که جسارت لازم برای ریسک پرخطر را دارد (یا شرکتی که همین الان نیز برتر از رقبا است). گوگل، و نه اپل، بیشتر در خطر است. سالهای آتی قطعا جالب خواهند بود.
محصول هفته
ویدئو کنفرانس، زمینه بسیار جذابی است. اولین برخورد من با این تکنولوژی به دهه 60 در دیزنیلند برمیگردد.
امروزه، حتی به صورت تصویری، عده زیادی به صورت شخصی از این تکنولوژی استفاده میکنند. نه تنها اغلب در جلسات و گردهماییها از آن استفاده میشود، بلکه حتی ارزانتر نیز شده و استفاده از آن نیز آسانتر.
نمونه خوبی برای این محصول، AVer VC 520 است، که دارای یک اسپیکر مناسب و نیز یک دوربین با کیفیت بالا و دارای قابلیت زوم برای اتاق کنفرانس است و قیمتی کمتر از 1000 دلار دارد.
اگر یک تلویزیون HDTV نیز به آن اضافه کنید (میتوانید Vizio 50-inch را با قیمتی حدود 500 دلار خریداری کنید)، سیستمی خواهید داشت که تا همین چند سال پیش با قیمتی نزدیک به 20 هزار دلار فروخته میشد.
با نرم افزارهایی مانند Skype، Microsoft Lync، Google Hangouts، Cisco WebEx، GoToMeeting و WebRTC نیز به خوبی کار میکند.
سیستم ویدئو کنفرانس VC520 با قابلیت اتصال سریع در محل
یک هفته است است که با یکی از اینها کار میکنم، نصب این سیستم نسبتا آسان بود.
حتی نیاز به نصب نرم افزارش روی ویندوز 10 هم نبود، سیستم خودش به صورت اتوماتیک به Skype متصل شد، که معمولا از همین استفاده میکنم، و آماده به کار بود.
اسپیکرفون و کیفیت تصویر هم طراز با دیگر سیستمهای HD بودند، از جمله HP Halo قدیمی 100 هزار دلاری که تا پنج سال پیش از آن استفاده میکردیم.
شگفت انگیز است که این محصولات در این زمان کوتاه چقدر پیشرفت کردهاند.
اسکایپ توانست دوربین را از راه دور به خوبی کنترل کند. WebEx اخیرا زیاد خراب میشود، برای همین دیگر از آن استفاده نمیکنم.
از GoToMeeting و Google Hangouts هم مدتی است که استفاده نکردهام. در حال حاضر بیشتر با اسکایپ یا لینک کار میکنم، چون کارشان خوب است.
پیشرفت عظیم این تکنولوژی طی این چند سال هنوز هم مرا تحت تاثیر قرار میدهد، و چون AVer VC 520 نمونه خوبی است برای نشان دادن راه درازی که در کیفیت و قیمت پیمودهایم، به عنوان محصول هفته، یک گزینه مناسب است.